درمان لقی دندان در کودکان و بزرگسالان، علل و درمان

hhff

در کودکان، به طور معمول، دندان های شیری شل و لق شده و می افتند تا جا را برای دندان های دائمی باز کنند. لق شدن دندان شیری در سن حدود 6 تا 7 سالگی شروع می شود و معمولا تا سن 12 یا 13 سالگی کامل می شود. کودکان به دلیل فعالیت و مصرف زیاد مواد قندی، بیشتر مستعد پوسیدگی و آسیب دندان هستند.
پوسیدگی دندان، بیماری لثه و آسیب دندان، مهم ترین علت های شل شدن و لق شدن دندان ها در بزرگسالان به حساب می آیند. لق شدن دندان دائمی در بزرگسالان، نشان دهنده ی عدم سلامت دندان ها است و اغلب شرایطی که باعث لق شدن دندان ها می شوند، قابل پیشگیری هستند. مراقبت صحیح از دندان ها برای حفظ بهداشت دهان و دندان تحت نظر دکتر دندانپزشک اطفال ، یکی از مهمترین گام ها برای حفظ دندان ها و جلوگیری از لق شدن و در نهایت افتادن آن ها می باشد.

کلینیک دندانپزشکی محتشم، به منظور بازسازی دندان های سالم، بهترین خدمات را برای کمک به حفظ دندان های شما ارائه می دهد.

دلایل لق شدن دندان ها


شایع ترین علت لق شدن دندان ها، بیماری لثه است. در واقع عفونت باکتریایی لثه و/یا بافت های استخوانی اطراف دندان ها که حفاظت دندان ها را بر عهده دارند موجب لق شدن دندان ها می شود. این عفونت در اثر پلاک ارتودنسی یا جرم به وجود آمده بر روی دندان در صورت عدم رعایت بهداشت دهان و دندان ایجاد می شود. به مرور زمان، تشکیل پلاک و جرم دندانی افزایش می یابد و استخوان محافظ دندان ها از بین می رود، در نتیجه بیماری لثه باعث می شود دندان ها از لثه جدا شوند. هرچه استخوان های بیشتری از بین می روند، دندان ها به تدریج شل شده و قادر به جویدن معمولی غذا نیستند. اگر بیماری شدید لثه درمان نشود، در نهایت بوی بد دهان ایجاد شده ، دندان های لق شده، خواهند افتاد.
علت دیگر لق شدن دندان ها، عادت ساییدن دائمی دندان ها به هم و در نتیجه اعمال نیروی بیش از حد به آن ها است. این نیرو می تواند باعث ایجاد کشش در رباط هایی شود که دندان ها را به استخوان های محافظ آن ها وصل می کنند و در نتیجه موجب لق شدن دندان ها می شود. این عادت می تواند از دست رفتن استخوان و ایجاد درد فک و سایش بیش از حد دندان ها را تسریع بخشد.

دندان

•    پوسیدگی دندان
•    عدم قرار گیری صحیح دندان ها بر روی هم
•    دندان قروچه (عادت ساییدن دندان ها بر روی هم)
•   آبسه های دندانی
•    افتادن طبیعی دندان ها در کودکی

روش های دندانی

•    به نظر می رسد از بین رفتن بافت استخوانی در اطراف ایمپلنت دندان، بیش از  آن چه قبلا انتظار می رفت، موجب از بین رفتن استخوان های محافظ شود.  ایمپلنت دندانی به پیچ ساخته شده از جنس تیتانیوم گفته می شود که در استخوان فک کاشته میشود و جایگزین دندان از دست رفته می شود. انواع ایمپلنت دندان میتواند یک پارچه و یا دو تکه باشند و توسط پیچ اتصال قسمت آباتمنت و ریشه به هم وصل شوند تمام قطعات پروتزی و پیچ اتصال نیز از جنس تیتانیوم ساخته میشود و زمانیکه این قطعات به هم بسته میشوند پدیده  Cold Welding و یا جوش سرد اتفاق میفتد یعنی دو قطعه تیتانیوم به هم آمیخته میشوند و برای جدا سازی آنها باید ضربه وارد کنیم تا درگیری ایجاد شده رها شود.
•    روش درمانی ارتودنسی شامل استفاده از براکت ها و سیم هایی است که به دلیل اعمال فشار ناشی از این دستگاه، اغلب شل شدن دندان ها اتفاق می افتد.

آسیب

•    تصاف یا برخورد شدید
•    ایجاد آسیب هایی ناشی از استفاده از روش های دندانی که می تواند به لق شدن دندان جلو و دیگر دندان ها منجر شود.
•    در برخی موارد آسیب های دندانی مثل لوله گذاری داخل تراشه گزارش شده است.

علل سیستمیک

•    پوکی استخوان در شکل شدید آن ممکن است باعث لق شدن دندان ها شود، اما سایر علائم پوکی استخوان (کاهش تراکم استخوانی) مانند شکننده شدن استخوان ها و شکستگی مکرر آن ها، زودتر ظاهر می شوند.
•    سندرم  شوگرن با از دست دادن زودهنگام دندان ها مرتبط است.
•    بیماری مزمن از جمله دیابت
•    نقص سیستم ایمنی در بیماری هایی از جمله ایدز یا سرطان

مشکل تحلیل لثه، فرآیندی است که در طی آن حدود لثه‌هایی که دندان را احاطه کرده‌اند، تحلیل رفته یا عقب می‌کشد و منجر به نمایان شدن بخش بیشتری از دندان یا ریشه‌ی دندان می‌شود. هنگامیکه این عارضه اتفاق می‌افتد، فضای ایجاد شده بین دندان‌ها و خط لثه، به سادگی به محل تجمع باکتری‌های بیماری‌زا تبدیل خواهد شد. بنابراین اگر این مشکل بدون درمان باقی بماند، بافت پوشش ‌دهنده و ساختار دندان‌ها به شدت آسیب خواهند دید و نهایتاً به لقی دندان و افتادن آن‌ها منجر خواهد شد.

علل تغذیه ای

•    کمبودهای شدید تغذیه ای
•    سوء تغذیه ی شدید
•    بیماری اسکوروی (کمبود ویتامین c)

سایر علت ها

•    سیگار کشیدن و استفاده از آدامس حاوی تنباکو، فرد را مستعد بیماری لثه می کند. احتمال لق شدن دندان ها در افرادی که دارای این عادات هستند، بیشتر است. با ترک سیگار و سایر محصولات تنباکو، بیماری لثه به طور قابل توجهی بهبود می یابد.
•    افزایش سن. بیماری لثه، علت اصلی از دست دادن دندان ها در افراد مسن است.
•    آبسه های آلوئولار استخوان
•    سرطان دهان و لب
•    انحراف فک

درمان


درست مانند علل شل شدن دندان که می تواند ریشه ی زیست شناختی (بیماری) و یا مکانیکی (اعمال فشار بیش از حد)، و یا هر دو، داشته باشد، روش های درمانی هم به همین صورت است . برای درمان لقی دندان می توان به روشهای درمانی درمان ضد میکروبی، اصلاح اکلوزال ،پیوند لثه ،پیوند استخوان و… اشاره کرد.
برای کنترل بیماری لثه،  باید یک متخصص دندانپزشک یا دندانپزشک اطفال به طور کامل دندان ها را از پلاک و رسوبات سخت تر مثل جرم یا تارتار، که باکتری ها در آن رشد کرده اند، پاک کند. این روش شامل جرمگیری سطوح ریشه ای دندانی در زیر خط لثه می شود. در همان جلسه ی درمانی، تکنیک های موثر رعایت بهداشت دهان و دندان و محصولات مورد استفاده در منزل به شما ارائه خواهد شد. اغلب، این نوع جرمگیری عمیق همراه با بهبود بهداشت دهان و دندان، التهاب را کاهش می دهد و لثه ها را ترمیم می کند به حدی که باعث سفت شدن مجدد دندان ها شود. همچنین از روش کاشت دندان برای مواردی که فرد دندان خود را از دست می دهد ، میتوان استفاده نمود .
روش درمان مکانیکی شامل ایجاد تغییر در فشار هایی می شود که به دندان وارد می شود. این کار می تواند به چند طریق انجام شود. برای مثال، می توان با تغییر شکل جزئی در سطح مینای دندان ها، نحوه ی قرار گرفتن آن ها روی هم را تنظیم کرد. این عمل نحوه ی قرار گرفتن دندان های بالایی و پایینی را بر روی هم تغییر می دهد، در نتیجه از فشار وارد شده به آن ها می کاهد. گاهی اوقات نیز حتی اگر دندان ها شل نشده باشند، به جایگزینی دندان شکسته و بازسازی دندان ساییده شده با ایمپلنت نیاز است.
1

همچنین ممکن است به منظور کاهش فشار وارد بر دندان ها از روش اتصال دندان ها به هم توسط اسپلینت، به صورت موقت یا دائمی استفاده کرد. اسپلینت، براکت فلزی بسیار کوچکی است که به قسمت پشتی یا بالای دندان ها متصل می شود. اگر مشکل فرد عادت ساییدن دندان ها مثل دندان قروچه باشد، یک محافظ دندان قروچه دست ساز مخصوص را می توان در بخش های مورد نیاز قرار داد. با قرار دادن این وسیله هنگام شب و یا در مواقع استرس، می توان از اعمال فشار بیش از حد به دندان ها جلوگیری کرد. این روش می تواند در جلوگیری از ساییدگی دندان و گاهی اوقات برطرف شدن درد فک و دندان قروچه  موثر باشد. دندان لق را می توان به طور موفقیت آمیز توسط تکنیک های بیولوژیکی و یا مکانیکی درمان کرد. به منظور تعیین بهترین روش، معاینه ی کامل فرد نیاز است.

چنانچه دارای دندان های لق شده هستید، معطل نکنید. هرچه زودتر برای برطرف شدن این مشکل نسبت به رزرو نوبت اقدام کنید  و با شماره های 36252573 (031) یا 36274484  (031) تماس بگیرید تا احتمال حفظ دندان های طبیعی تان بیشتر شود. همچنین می توانید پرسش های خود در این زمینه از طریق فرم مشاوره اینترنتی مطرح کنید.

برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد:

بر روی لینک مورد نظر کلیک کنید.

مقالات مرتبط
تماس با ما