انواع محافظ دندانی

انواع محافظ دندان

محافظ‌ها یا گاردهای دهانی که هنگام خوابیدن از آنها استفاده می‌شود به رفع مشکل خرو پف، وقفه تنفسی (آپنه) در خواب خفیف تا متوسط، دندان قروچه (ساییدن و فشار دادن دندان‌ها روی هم) یا اختلال مفصل فکی ـ گیجگاهی بسیاری از بیماران کمک کرده است. محافظ دهانی علاوه بر این که برای رفع مشکلات خواب یا خرو پف کاربرد دارد، برای محافظت از دندان‌ها، لثه‌ها و لب‌ها هنگام ورزش کردن نیز توصیه می‌شود.

چرا باید از محافظ‌های دندان استفاده کرد؟


ممکن است در طول هر فعالیت‌های بدنی، حوادثی رخ دهد؛ استفاده از محافظ دندان در طول فعالیت‌های ورزشی، به کاهش عوارض ناشی از این حوادث مانند آسیب به لب، زبان و بافت‌های نرم دهان را کمک می‌کند. محافظ‌ها دهان به پیشگیری از شکسته شدن و خرد شدن دندان‌ها، آسیب‌های عصبی به دندان، یا حتی از لق شدن  و یا  از دست دادن‌ دندان‌هاکمک می‌کند.

از آنجا که صدمه دیدن صورت می‌تواند باعث آسیب‌دیدگی بریس‌های ارتودنسی یا دیگر ابزا‌رهای ارتودنسی شود، استفاده از محافظ دندانی متناسب برای افرادی که از بریس‌ها یا بریج‌های دندانی استفاده می‌کنند، اهمیت فراوانی دارد. اگر شما از نگه دارنده های ارتودنسی یا دیگر ابزار‌های متحرک بجز محافظ های دهان استفاده می‌کنید، آن‌ها را هنگام ورزش‌های  پربرخورد استفاده نکنید.

عموماً، محافظ‌های دهان تنها دندان‌های بالایی شما را می‌پوشانند، ولی در برخی موارد، پزشکان ما برای دندان‌های پایینی نیز محافظ‌هایی را می‌سازند. پزشکان ما در در کلینیک دندانپزشکی دکتر اسماعیلی‌منش می‌توانند بهترین محافظ دندان را به شما پیشنهاد می‌دهند. این محافظ‌های دندانی، راحت و بادوام است، در برابر پارگی مقاوم است و به راحتی تمیز می‌شود و مانع نفش کشیدن و صحبت کردن شما نمی‌شود.

بچه‌ها و بزرگسالانی که مشکل دندان قروچه دارند بایستی از نایت گارد دندان کودکان و بزرگسالان و محافظ دهان  ودندان استفاده کنند تا از آسیب دیدن دندان‌هایشان جلوگیری شود.

چه کسانی باید از محافظ دهانی استفاده کنند؟


در حال حاضر، استفاده از محافظ دندانی برای بسیاری از افراد توصیه می‌شود و مورد نیاز است، چرا که استفاده از محافظ دندان برای 29 ورزش و فعالیت مختلف توصیه شده است. برخی از این ورزش‌ها و فعالیت‌ها عبارتند از:‌ هاکی روی یخ، لاکراس،‌ هاکی روی چمن، فوتبال آمریکایی، حرکات آکروباتیک، بسکتبال، بوکس. به طور کلی در هر ورزش و فعالیتی که احتمال برخورد شخص با شخص دیگر یا سطوح سخت و محکم وجود دارد، پوشیدن محافظ دندان ضرورت دارد.

برای دریافت اطلاعات تخصصی‌تر و اختصاصی‌تر در مورد چگونگی محافظت از دندان‌هایتان در هنگام ورزش کردن، با دندانپزشک یا ارتودنتیست خود مشورت کنید. دندانپزشک یا ارتودنتیست شما، با توجه به شرایط و نیازمندی‌های خاص شما، بهترین نوع محافظ دندانی را برای شما توصیه می‌کند.

انواع مختلف نایت گاردهای دندانی


 انواع مختلف نایت گاردهای دندانی

سفارشی و پیش‌ساخته

نایت گاردهای سفارشی کارآمدترند چرا که بر روی اندازه‌های دهان شما ساخته شده‌اند. برای ساخت این وسیله، ابعاد دهان شما اندازه‌گیری شده و این محافظ دقیقاً بر اساس شکل دهان شما ساخته می‌شود. محافظ‌های دهانی پیش‌ساخته، سایز آزاد بوده و اندازه‌ی آن‌ها قابل تغییر است. بنابراین اندازه‌ی این محافظ‌ها به‌ خوبی با دندان‌های شما مطابقت ندارد. این محافظ‌ها بیش ‌از اندازه ضخیم بوده و ممکن است در تنفس اختلال ایجاد کنند. اندازه‌ی نامناسب محافظ‌های پیش‌ساخته ممکن است باعث ناراحت بودن استفاده از آن‌ها شده و کارایی آن‌ها را برای درمان افراد مبتلا به دندان قروچه ی شدید و قفل شدن فک به هنگام خواب کاهش دهد. دندان قروچه می‌تواند باعث شل شدن و یا افتادن گارد شود.

یک‌لایه و دولایه

محافظ‌های دولایه از محافظ‌های تک‌لایه بهترند چرا که سفت‌تر بوده و شباهت بیشتری با محافظ‌های سفارشی دارند. گاردهای تک لایه معمولاً با شکل دندان‌های فرد حالت می‌گیرند. این، اساس ساختار محافظ‌های نوع بویل‌اند بایت می‌باشند. محافظ‌های تک‌لایه برای استفاده‌ی کوتاه‌مدت مناسب‌اند. این محافظ‌ها برای استفاده‌های ورزشی بیشترین استفاده را دارند. انواع دولایه، برای استفاده‌ی طولانی‌مدت در طول شب طراحی شده‌اند. همیشه محافظ‌هایی را انتخاب کنید که از پلاستیک محکم و نرم ساخته شده‌اند. اگر آسیب به دندان‌ها گسترش یابد، استفاده از گاردهای سفارشی ضرورت دارد.

پوشش کامل و جزئی

گاردهای محافظتی کامل به صورتی طراحی شده‌اند که دندان‌های بالا یا پایین را به‌طور کامل پوشش دهند، از نوک دندان گرفته تا محل اتصال به لثه. این نوع از گاردها در نحوه‌ی جویدن تغییری ایجاد نکرده و تنها هدف آن‌ها، جلوگیری از ساییده شدن دندان‌ها بر روی یکدیگر می‌باشد. زمانی که این وسیله در دهان قرار می‌گیرد، همه‌ی دندان‌ها در تماس با آن قرار می‌گیرند. این روش می‌تواند یک انتخاب محافظه‌کارانه و بی‌خطر برای نایت گارد باشد که بیشتر از همه‌ی روش‌های دیگر مورد استفاده قرار می‌گیرد.

 گاردهای پوشش جزئی تنها بخشی از دندان‌ها را می‌پوشانند، به‌طوری ‌که تا قبل از محل اتصال به لثه پایان می‌یابند. این وسایل ممکن است نحوه‌ی جویدن را تا حدی تغییر داده و به عضلاتی که دهان را می‌بندند اجازه‌ی استراحت دهند. این کار باعث کمتر شدن دندان قروچه و قفل شدن فک خواهد شد.

برخی از انواع نایت گاردها، چه گاردهای دارای پوشش کامل و چه گاردهای دارای پوشش جزئی، می‌توانند نحوه‌ی جویدن را در فرد تغییر دهند. این وسایل با هدف کاهش آسیب‌پذیری دندان‌های شما در برابر بروکسیزم طراحی شده‌اند. این وسیله درون دهان شما قرار گرفته و سپس توسط متخصص ارتودنسی ما در محل مناسب محکم می‌شود تا بتواند در گذر زمان، نحوه‌ی حرکت دندان‌های شما را اصلاح کند.

نرم و سخت

اکثر نایت گاردهای تجویز شده، از مواد آکریلیک سخت ساخته شده‌اند که جلوی پس‌زده شدن آن‌ها توسط دندان‌ها را می‌گیرد. این مواد احتمال پاره شدن گارد و رسیدن دندان‌های بیمار به یکدیگر را نیز کاهش می‌دهند. نایت گاردهای نرم نیز موجود بوده و استفاده از آن‌ها برای بیماران راحت‌تر است. در صورتی ‌که بیمار به بروکسیزم (دندان قروچه) شدید مبتلا نبوده و دندان قروچه ی خفیف تنها مشکل او باشد، استفاده از گاردهای نرم می‌تواند یک گزینه‌ی راحت‌تر برای او باشد.

ویژگی‌های یک محافظ دهانی خوب


یک محافظ دهانی خوب باید از ویژگی‌های زیر برخوردار باشد:

  • بادوام
  • راحت و در عین حال جذب دندان‌ها
  • خوب ماندن در دهان
  • تمیز کردن آسان
  • مختل نکردن تنفس و بلع
  • مختل نکردن گفتار
  • نبستن مجراهای تنفسی
  • محافظ باید ضخامت کافی، حدود 4 میلی‌متر، داشته باشد تا بتواند از دندان‌ها در برابر تحمیل فشار و نیرو محافظت کند.

بهداشت و مراقبت از محافظ دهانی (نایت گارد)


  •  گارد دهان را پس از هر بار استفاده با آب گرم (نه داغ) و صابون بشویید و بگذارید در معرض هوا خشک شود.
  •  گارد دهان را هر چند وقت یک بار با دهانشویه ضدعفونی کنید.
  •  نایت گارد را در جعبه پلاستیکی با تهویه مناسبی نگهداری کنید که چند سوراخ روی آن ایجاد شده است.
  •  نایت گارد را در معرض تابش مستقیم نور خورشید یا در خودرو دربسته یا در جعبه داشبورد قرار ندهید. حرارت به محافظ آسیب می‌زند.
  •  قبل از هر بار استفاده از گارد مطمئن شوید که در وضعیت مناسبی قرار دارد.
  •  از دندانپزشک بخواهید تا نایت گارد را نیز در ویزیت‌های دوره‌ای بررسی کند.
  •  نایت گارد آسیب‌دیده را تعویض کنید.
  •  نایت گارد کودک را هر 12 تا 18 ماه یک بار عوض کنید، حتی اگر محافظ به ظاهر مشکلی نداشته باشد. دندان‌های جدید و در حال رشد باعث می‌شود که گارد دیگر کاملاً اندازه نباشد.
  • متورم شدن غدد لنفاوی

هزینه


محافظ‌های دهانی گوناگونی در قیمت‌ها و مدل‌های مختلف وجود دارد. محافظ دهان تک سایز آماده را می‌توانید با قیمت پایین از داروخانه‌ها تهیه کنید، اما بعید است که گارد آماده به اندازه محافظ‌های سفارشی راحت باشد. اگر وقفه تنفسی (آپنه) در خواب یا اختلال بایت و روی هم قرار نگرفتن دندان‌ها (مال اکلوژن) علت دندان قروچه باشد و استفاده از گارد دندان پیچیده‌تری لازم باشد، دندانپزشک توصیه می‌کند که با صرف هزینه بیشتر از درمان موثرتری برخوردار گردید. نایت گاردهای معمولی که به طور سفارشی برای هر بیمار به اندازه دهان وی ساخته می‌شود، راحتی و محافظت بیشتری را به دست می‌دهد. البته ساخت چنین گاردی مستلزم چندین بار مراجعه به دندانپزشکی، قالب‌گیری و ارسال آن به لابراتوار است، بنابراین طبیعی است که هزینه نایت گارد سفارشی بالاتر از قیمت یک محافظ دهانی آماده باشد.

کپی فقط با ذکر منبع و لینک بلامانع است.

مقالات مرتبط
تماس با ما