دندانپزشکی در دوران بارداری

dentist

مراقب باشید در دوران بارداری، مراجعات مکرر به پزشکان و بیمارستان‌ها و آماده‌سازی اتاق نوزاد، باعث نشود که مراجعه به دندانپزشکی را فراموش کنید، و حتماً این کار را تا قبل از تولد بچه انجام دهید.
چکاپ دندان‌ها در دوره بارداری بی‌خطر بوده و برای سلامت دندان‌هایتان بسیار مهم است. در این دوره، دندانپزشک علاوه بر تمیز کردن دندان‌ها و اقداماتی از قبیل پرکردن دندان ها، می‌تواند به شما در مورد هرگونه علائم دندانی مربوط به بارداری، که ممکن است به آن‌ها دچار شوید، کمک کند.
جامعه دندانپزشکی آمریکا، انجمن متخصصان زنان و زایمان آمریکا و آکادمی متخصصان کودک آمریکا، همگی از زنان می‌خواهند، در طول بارداری تحت مراقبت‌های درمان دندانپزشکی در بارداری قرار بگیرند. بارداری، دوره‌ای حساس در زندگی زنان بوده، و حفظ سلامت دهان و دندان رابطه مستقیمی با وضعیت عمومی سلامت دارد.

از آنجا که تغییرات هورمونی دوره بارداری تأثیری منفی بر دندان‌ها و لثه‌ها می‌گذارد، می‌بایست در این دوره توجه خاصی به بهداشت دندان‌هایتان داشته باشید. در کلینیک دندانپزشکی محتشم، برخی اقدامات ایمنی اضافی برای مراقبت از دندان‌ها ارائه می‌شود، که در دوران بارداری حتماً به آن‌ها نیاز خواهید داشت.

کدام سه ماهه بارداری برای انجام مراقبت‌های دندانپزشکی مناسب‌تر است؟

بهتر است در طول سه ماهه اول بارداری از انجام هر کاری غیر از تمیز کردن دندان‌ها و مراقبت‌های اورژانسی خودداری شود. بهترین زمان برای دریافت درمان‌های دندانپزشکی، در طول سه ماهه دوم است. در این دوره از بارداری بیماران، تمرکز ما بر کنترل هرگونه عارضه فعالی از جمله پوسیدگی دندان‌ها و بیماری‌های لثه است. به این طریق ما از بروز برخی مشکلات احتمالی که ممکن است در مراحل بعدی بارداری رخ دهند جلوگیری می‌کنیم.
اگرچه کار روی دندان در سه ماهه سوم خطرناک نیست، اما با افزایش اندازه نوزاد، قرار گرفتن طولانی مدت روی صندلی دندانپزشکی باعث ناراحتی مادر می‌شود.

چه موقع باید باردار بودنم را دندانپزشک اطلاع دهم؟

حتی اگر تنها فکر می‌کنید باردار هستید، باید موضوع را به دندانپزشکتان اطلاع دهید. موقعی که نوبت دندانپزشکی می‌گیرید به مطب اطلاع دهید که چند ماهه باردار هستید. همچنین دندانپزشکتان را در جریان توصیه‌هایی که پزشک عمومی‌تان داشته و داروهایی که مصرف می‌کنید قرار دهید. اگر بارداری پرخطر یا عارضه خاصی دارید، پزشک و دندانپزشکتان به شما توصیه خواهند کرد برخی درمان‌ها را به تعویق بیندازید.

بارداری چگونه بر دهان تأثیر می‌گذارد؟

اگرچه بسیاری از زنان 9 ماه بارداری را بدون هیچگونه مشکل دندانپزشکی طی می‌کنند، اما بارداری می‌تواند برخی عارضه‌ها را بدتر کرده یا باعث بروز عارضه‌های تازه‌ای شود. چکاپ مرتب و رعایت بهداشت دهان و دندان می‌تواند باعث حفظ سلامت شما و نوزادتان شود.

التهاب لثه در بارداری

تغییرات هورمونی دوران بارداری می‌توانند تأثیر منفی بر سلامت دهان داشته باشند. برای مثال، برخی زنان دچار «التهاب لثه بارداری» می‌شوند، که نوعی التهاب لثه‌ها است که باعث ورم و حساس شدن آن‌ها می‌شود. همچنین ممکن است در هنگام مسواک زدن یا کشیدن نخ دندان لثه‌ها کمی خونریزی کنند. التهاب لثه در صورت درمان نشدن می‌تواند باعث بروز انواع جدی‌تری از بیماری‌های لثه شود. معمولاً، برای پیشگیری از این عارضه توصیه می‌شود دندان‌ها با فواصل زمانی کمتری توسط دندانپزشک تمیز شوند.

افزایش خطر پوسیدگی دندان‌ها

زنان باردار، به برخی دلایل، بیش از سایرین در معرض پوسیدگی دندان قرار دارند. خوردن بیش از حد کربوهیدرات‌ها می‌تواند باعث پوسیدگی دندان‌ها شود. تهوع صبحگاهی مقدار اسیدی که دهانتان در معرض آن قرار می‌گیرد را افزایش می‌دهد، که این می‌تواند باعث خوردگی مینای دندان‌هایتان شود.
همچنین خیلی از زنان در طول بارداری، معمولاً به دلایل مختلفی از جمله تهوع صبحگاهی، حساس‌تر شدن رفلکس گگ ، حساس شدن لثه‌ها و خستگی، روزی دو بار مسواک زدن و کشیدن نخ دندان، که برای دندان‌ها ضروری است، را انجام نمی‌دهند. بسیار مهم است که در طول بارداری امور بهداشتی روزانه خود را به طور مرتب انجام دهید زیرا مشخص شده که پیروی از عادات بد در این دوره با زایمان زودرس، کاهش رشد نوزاد در رحم، دیابت بارداری و پره اکلامپسی در ارتباط است.

تومورهای دوران بارداری

برخی زنان در دوران بارداری دچار نوعی رشد بیش از حد بافت‌های لثه، موسوم به «تومورهای بارداری»، می‌شوند؛ این عارضه اغلب در سه ماهه دوم رخ می‌دهد. این تومورها سرطانی نبوده بلکه تنها ورم‌هایی هستند که بیشتر بین دندان‌ها اتفاق می‌افتند. آن‌ها می‌توانند ناشی از زیاد شدن پلاک‌های دندان‌ها باشند. این تومورها، به راحتی خونریزی کرده و به رنگ قرمز مایل به صورتی و دارای سطحی زبر هستند.‌ آن‌ها معمولاً بعد از زایمان ظاهر می‌شوند، البته اگر شما را نگران می‌کنند می‌توانید با دندانپزشکتان در مورد برداشتن آن‌ها صحبت کنید.

آیا استفاده از داروها در طول بارداری خطری ندارد؟

دندانپزشکتان را از داروهای تجویزی و بدون نسخه‌ای که مصرف می‌کنید مطلع سازید. این اطلاعات به دندانپزشک کمک می‌کند تا بتواند در صورت نیاز داروی مناسبی را برایتان تجویز کند. دندانپزشک می‌تواند با پزشکتان در مورد انتخاب داروهایی مثل داروهای مسکن یا آنتی‌بیوتیک‌ها مشورت کند، تا بتوانید در طول بارداری این داروها را بدون خطر مصرف کنید. پزشک و دندانپزشکتان، هر دو دغدغه سلامتی شما و نوزادتان را دارند، بنابراین می‌توانید در مورد هر دارویی که برایتان تجویز می‌کنند از آن‌ها سؤال کنید.

آیا استفاده از بی‌حسی موضعی در دوره بارداری مشکل‌ساز نیست؟

اگر باردار هستید و نیاز به انجام خدمات دندانپزشکی در دوران بارداری ازجمله پر کردن، عصب‌کشی یا کشیدن دندان دارید، نیازی نیست نگران داروهای بی‌حسی مورد استفاده دندانپزشک باشید. در واقع آن‌ها، هم برای شما و هم برای نوزادتان بی‌خطر هستند.
انجام درمان‌های دندانپزشکی در طول بارداری بی‌خطر است زیرا آن‌ها تأثیری در نرخ سقط جنین، نقایص مادرزادی، تولد زودرس یا وزن نوزاد ندارند. تحقیقات انجام شده نشان داده‌اند که انجام درمان‌های دندانپزشکی در طول بارداری با استفاده از بی‌حسی هیچ ضرری ندارد.

آیا می‌توان در طول بارداری عکس رادیولوژی دندان گرفت؟

گرفتن عکس رادیولوژی دندان در طول بارداری نیز بی‌خطر تشخیص داده شده است. گاهی اوقات برای موارد اورژانسی دندان یا برای تشخیص مشکل یک دندان به عکس رادیولوژی نیاز است. اگرچه مقدار اشعه تابیده شده برای عکس رادیولوژی دندان بسیار کم است، اما دندانپزشک یا متصدی دستگاه رادیولوژی بدنتان را با یک پیش‌بند سربی می‌پوشاند تا میزان قرار گرفتن ناحیه شکم در معرض اشعه به حداقل برسد. همچنین گردن نیز با یک محافظ سربی پوشانده می‌شود تا از تیروئید در برابر اشعه محافظت شود.

مقالات مرتبط
پروتز ثابت دندان1

پروتز ثابت دندان

تعریف کلی پروتز اندام ساختگی، برسازه یا اندام مصنوعی: پروتز، سازه‌ای است که با بازسازی بخش‌هایی از بدن با روش برسازی یا اندام‌سازی یا اندام

مطالعه »
تماس با ما