روکش پرسلن ( کاربرد، تفاوت آن با کامپوزیت، مراقبت ها و هزینه)

ونیرهای دندانی ، روکش‌های نازک زیبایی هستند که تنها قسمت جلویی دندان‌ها را پوشش می‌دهند. در صورت نیاز می‌توانید از یک یا دو ونیر در دندان‌های جلویی استفاده کنید، اگرچه از ونیر می‌توان روی دندان‌های عقبی هم استفاده کرد.

روکش‌ها شبیه صدف‌های خمیده یا باریک هستند. آنها بسیار نازک هستند و ضخامت آنها بین 0.5 میلی متر تا 0.2 میلی متر است. روکش‌ها را می‌توان مستقیم روی دندان قرار داد، یا می‌توان کمی از مینای دندان را تراشیده و روکش را جایگزین آن کرد. روکش‌ها یا سفیدتر از دندان‌های خودمان هستند یا اینکه همرنگ دندان‌های طبیعی هستند.

هدف ونیرها این است که ظاهر دندان‌ها را با پوشاندن عیوب دندان که هنگام لبخند زدن نمایان می‌شود، بهتر کنند.

پرسلن رایج‌ترین ماده‌ای است که برای ساخت روکش استفاده می‌شود. اگر می‌خواهید دندان‌هایتان را روکش کنید، برای اینکار باید به دندانپزشک مراجعه کنید.

برای دریافت مشاوره درباره‌‌ی روکش پرسلن و یا برای رزرو نوبت در کلینیک دندانپزشکی محتشم با شماره تلفن‌های 03132280376 تماس حاصل فرمایید.

هدف از روکش پرسلن چیست؟


روکش پرسلن تقریباً 26 درصد از کل عمل‌های زیبایی که توسط دندانپزشکان انجام می‌شود را تشکیل می‌دهد. روکش پرسلن دندانپزشکی ممکن است در برخی موارد از جمله موارد زیر بر سایر روش‌ها ترجیح داده شود:

  • تغییر طول، رنگ و اندازه دندان‌ها
  • برای ترمیم دندان‌های ترک خورده، خرد شده یا شکسته
  • برای ترمیم دندانهای فرسوده
  • برای از بین بردن نقاط سفید یا رگه های روی دندان
  • برای پنهان کردن لکه‌ها و تغییر رنگ روی دندان‌ها
  • برای پنهان کردن تغییر رنگ دندانها ناشی از پر کردگی با رزین بزرگ
  • برای اصلاح اندازه ناهموار دندان یا فاصله نزدیک

زمانی که برای انجام روش‌های دیگر زمان ندارید، روکش‌های پرسلن می‌توانند لبخندی زیبا ایجاد ‌کنند.

مثلا می‌توانید به جای اینکه ارتودنسی کنید و ماه‌ها بریس را روی دندان‌های خود تحمل کنید، برای پوشاندن کجی دندان‌ها از روکش پرسلن استفاده کنید. یا مثلا اگر دندان‌هایتان به درمان‌هایی همچون بلیچینگ پاسخی نمی‌دهند، می‌توانید برای سفیدتر کردن دندان‌ها از روکش پرسلن استفاده کنید.

در حالی که روکش‌های می‌توانند به سرعت ظاهری بی‌نقص و زیبا برای دندان‌ها ایجاد کنند، اما خب معایب و محدودیت‌هایی نیز به همراه دارند.

روکش پرسلنروش کار روکش دندان


زمانی که برای روکش پرسلن به دندانپزشک مراجعه می‌کنید، چه انتظاراتی باید داشته باشید؟

درمان با روکش پرسلن به شرح زیر است:

  • شما باید با دندانپزشک در مورد تعداد روکش مورد نیاز، اینکه ظاهرشان باید چگونه باشد و هزینه درمان‌تان صحبت کنید.
  • در جلسه‌ی بعد دندانپزشک به منظور آماده‌سازی دندان برای روکش پرسلن، کمی از مینای دندان را می‌تراشد. در این قسمت دندانپزشک کمی بی‌حسی برای راحتی شما استفاده می‌کند.
  • در مرحله بعدی دندانپزشک با استفاده از مواد قالب‌گیری، قالب دندان‌های شما را برمی‌دارد. این قالب به آزمایشگاه فرستاده شده و در آنجا روکش‌های پرسلن مطابق با دندان‌های شما ساخته می‌شوند. در این بین، دندانپزشک یک سری روکش موقت را برای محافظت از دندان روی دندان‌ها قرار می‌دهد.
  • آخرین باری که به مطب مراجعه می‌کنید، دندانپزشک روکش موقت را از روی دندان‌ها برداشته و روکش ثابت را روی دندان‌هایتان قرار می‌دهد. اگر ظاهر و همه چیز روکش‌ها مورد پسندتان بود، دندانپزشک آنها را به طور دائمی روی دندان‌ها می‌چسباند.

این روش برای روکش‌های پرسلن معمولی است، اما برای همه انواع روکش‌ها یکسان عمل نمی‌کند. ونیرهای کامپوزیتی از موادی ساخته شده‌اند که بسیار شبیه مواد مورد استفاده در پر کردن دندان است. این روکش‌های مقرون به صرفه معمولاً سریعتر از روکش های پرسلن روی قرار می‌گیرند، اما همیشه همانقدر طبیعی نیستند.

روکش دندانتفاوت بین روکش پرسلن و ونیر کامپوزیت چیست؟


روکش کامپوزیت  رزین طراحی شده هستند که عموماً روی سطح خارجی دندان چسبانده می‌شود. در مقابل، روکش‌های پرسلن پوسته‌های نازکی از پرسلن هستند که محکم به سطح بیرونی دندان شما می‌چسبند. هر دو طوری طراحی شده‌اند که با دندان‌های شما مطابقت داشته باشد و لبخند شما را بهبود بخشد.

زمان


کامپوزیت ونیرها سریعتر از ونیرهای پرسلن روی دندان اعمال می‌شود. دلیل این امر این است که در همان جلسه اول می‌توان کار را تمام کرد. دندانپزشک رزین را با رنگ دندانهای مجاور شما مطابقت می‌دهد تا ظاهری طبیعی‌تر داشته باشید. سپس رزین روی دندان‌ها قرار می‌گیرد، سفت می‌شود و سپس صیقل داده می‌شود. می‌توانید همان روز با ظاهر دندان‌های جدید از کلینیک دندانپزشکی خارج شوید.

در حالی که برای روکش‌های پرسلن اصولا دو بار باید به مطب دندانپزشک مراجعه کرد. ابتدا دندانپزشک لایه بسیار نازکی از مینای دندان را می‌تراشد. سپس از دندان‌های شما قالب‌گیری شده و قالب به آزمایشگاه فرستاده می‌شود.

در همین حال، می‌توانید تا زمانی که روکش شما ساخته می‌شود از روکش موقت استفاده کنید. در دومین مراجعه، روکش پرسلن با سیمان به دندان‌های شما متصل می‌شود.

کامپوزیت ونیرها دوام


اگر از روکش‌های پرسلن خود به درستی مراقبت کنید، باید بین 10 تا 15 سال عمر کند. از طرف دیگر، روکش‌های کامپوزیت معمولاً 4 تا 8 سال عمر می‌کنند. پرسلن یک ماده شکننده است، اما زمانی که به دندان سالم شما متصل می‌شود ، بسیار مقاوم است. کامپوزیت با دوام است اما به اندازه پرسلن قوی نیست و از این رو بیشتر در معرض خرد شدن است. با این حال، اگر روکش پرسلن شما آسیب ببیند، باید تعویض شود، و نمی‌توان آن را ترمیم کرد. اگر روکش کامپوزیت تراشیده شود، می‌توان آن را تعمیر کرد.

زیبایی شناسی


ویژگی مات بودن پرسلن به روکش دندان این امکان را می‌دهد تا نور را جذب کند. این عملکرد شبیه به عملکرد دندان طبیعی شما است. این ویژگی به روکش‌های پرسلن ظاهر بی‌نظیری می‌بخشد. اما ونیرهای ساخته شده از رزین کامپوزیت نیز عالی به نظر می‌رسند.

یکی دیگر از مزایای باور نکردنی روکش‌های ساخته شده از پرسلن این است که در برابر لکه مقاوم هستند. اگر این نوع روکش را روی دندان‌های بالا و پایین خود انتخاب می‌کنید، لازم نیست دندان‌های طبیعی خود را سفید کنید. رزین کامپوزیت مانند دندانهای طبیعی شما لکه‌دار می‌شوند.

نکته دیگری که باید به خاطر داشته باشید این است که ونیرهای پرسلن برگشت پذیر نیستند، اما اگر از هر قسمت روکش‌های کامپوزیتی ناراضی هستید، آنها برگشت‌پذیر هستند.

هزینه


روکش‌های پرسلن گرانتر از روکش‌های کامپوزیت هستند. علاوه بر این، قرار دادن پرسلن به زمان‌، منابع و تخصص بیشتری نیاز دارد. دندانپزشکانی که در آزمایشگاه کار می‌کنند برای آماده‌سازی ونیر به زمان نیاز دارند و و هزینه آن نیز زیاد است.

قیمت بر اساس پیچیدگی درمان و تعداد روکش مورد نیاز شما متفاوت خواهد بود. روکش‌های پرسلن گران‌تر از روکش‌های کامپوزیت رزینی هستند. با این حال، آنها همچنین طول عمر بیشتری دارند و زیبایی آنها نیز بهتر است.

نکاتی برای مراقبت خانگی از روکش‌های پرسلن


با رعایت این نکات، از روکش پرسلن خود برای دوام بیشتر مراقبت کنید:

  • دندانهای خود را حداقل دو بار در روز با مسواک نرم و خمیردندان غیر ساینده مسواک بزنید.
  • از نخ دندان در اطراف همه دندانهای خود، از جمله دندانهایی که روکش دارند، استفاده کنید.
  • عاداتی از جمله ناخن کندن و جویدن خودکار را ترک کنید.
  • از دندان‌های روکش‌دار برای گاز گرفتن اجسام سخت مانند تکه‌های یخ یا آجیل خودداری کنید.
  • از دندان‌های خود به عنوان ابزاری برای بازکردن بسته‌ها یا پاره کردن برچسب‌های لباس استفاده نکنید.
  • برای جلوگیری از التهاب لثه اطراف دندانهای روکش‌دار را با دهانشویه ضد باکتریایی بشویید.
  • به جای نوشیدنی‌های شیرین، مقدار زیادی آب بنوشید و از خوردن قند در رژیم خود اجتناب کنید.
  • برای معاینه منظم و تمیز کردن دندان به دندانپزشک خود مراجعه کنید.

مراقبت خانگی روکش‌های پرسلن

مقالات مرتبط
صدا-دادن-فک

صدا دادن فک

اگر شما از مشکل صدا دادن فک صورت در زمان باز کردن دهان رنج می برید، احتمالا شما در زمانی که در یک مکان ساکت

مطالعه »
تماس با ما