تفاوت کامپوزیت و لمینت دندان: دوام و ماندگاری کدام بیشتر است؟

لمینت دندان مشکلات ظاهری و نقص دندان‌ها را پنهان کرده و می‌تواند سبب بهبود زیبایی ظاهری دهان و دندان و افزایش اعتماد به نفس شود.

در بین موادی که برای ساختن لمینت مورد استفاده قرار می‌گیرند، کامپوزیت رزین و پرسلن دارای بیشترین مورد استفاده هستند. جهت تعیین لمینت مناسب، بایستی به سه عامل مهم در ارتباط با فرق کامپوزیت و لمینت دندان در این زمینه توجه شود: هزینه، ماندگاری و ظاهر هر یک از این روش‌های درمانی.

صرف نظر از ماده سازنده لمینت، این روش سبب بازیابی عملکرد دندان طبیعی اشخاص می‌شود؛ و در عین حال باعث افزایش زیبایی ظاهری دهان و دندان نیز می‌شود. البته استفاده از لمینت بایستی توسط دندان‌پزشک ماهر و با تجربه در این زمینه انجام شود.

کاربرد لمینت دندان 


لمینت یک لایه مصنوعی است که بر روی سطح جلوی دندان‌هایی که در زمان خندیدن بیشتر آشکار هستند قرار می‌گیرد. امکان دارد لمینت از پرسلن یا سرامیک ساخته شود.

لمینت دارای کاربردهای متعددی می‌باشد. از لمینت برای پوشش دادن دندان‌هایی که تغییر رنگ داده‌اند و یا دندان‌های کج استفاده می‌شود. همچنین ممکن است از لمینت برای پوشاندن فاصله بین دندان‌ها و مخفی کردن ترک‌خوردگی مینای دندان نیز استفاده شود.

لمینت برای بهبود عملکرد دندان‌ها نیز به کار برده می‌شود. برای مثال لمینت را می‌توان برای بهبود وضعیت قرارگیری دندان‌ها بالا و پایین مورد استفاده قرار داد.

در نهایت لمینت برای بهبود ظاهری دندان‌ها استفاده می‌شود. برای مواردی مانند دندان‌هایی که تغییر رنگ داده‌اند، دندان‌ها ترک خورده و دندان‌های دارای لب‌پریدگی، وجود فاصله بین دندان‌ها و یا دندان‌های نامرتب و ناصاف، استفاده از لمینت گزینه درمانی بسیاری مناسبی جهت افزایش زیبایی ظاهری دندان‌ها محسوب می‌شود.

کاربرد کامپوزیت دندان 


کاربرد کامپوزیت دندان

کامپوزیت از جنس رزین ساخته شده است. کامپوزیت پس از قرارگیری در محل مورد نظر و استفاده از پولیش به میزان مناسب، دارای ظاهری طبیعی خواهد بود. البته ظاهر کامپوزیت دندان در برابر نور در مقایسه با دندان‌های طبیعی متفاوت می‌باشد.

مزایای کامپوزیت 

کامپوزیت دندان دارای ماندگاری نسبتاً زیادی است، ولی در طول روند استفاده به محافظت و نگهداری نیاز دارد. نکته قابل توجه در ارتباط با کامپوزیت این است که تعمیر، خارج کردن و قرار دادن آن در محل مورد نظر بسیار ساده است. بنابر این در صورتی که کامپوزیت دچار مشکل شود، به راحتی تعمیر می‌شود. با حفاظت و رعایت نکات مراقبتی، امکان دارد کامپوزیت تا 8 سال نیز دوام داشته باشد.

نحوه استفاده و قرار دادن کامپوزیت بر روی دندان ساده می‌باشد و تنها به یک جلسه درمانی به این منظور نیاز می‌باشد؛ چرا که کامپوزیت توسط دندان‌پزشک در مطب دندان‌پزشکی ساخته می‌شود. دندان‌پزشک قالب کامپوزیت دندان را تهیه کرده و مقداری از مینای دندان طبیعی را نیز تراش داده و سپس با استفاده از باندینگ، کامپوزیت را به دندان متصل می‌کند.

به علت ساده بودن روند درمان و استفاده از رزین کامپوزیت به جای پرسلن یکپارچه، به کارگیری کامپوزیت سریع است و هزینه این روش درمانی نیز مناسب می‌باشد.

معایب کامپوزیت 

کامپوزیت دارای معایبی نیز می‌باشد. برای نمونه کامپوزیت‌ها به راحتی می‌شکنند و یا لب‌پر می‌شوند. همچنین به جلسات متعددی برای تعمیر و نگهداری نیاز دارند و بایستی پس از 8 تا 10 سال دوباره جایگزین شوند.

به علاوه به علت این که رزین دارای خلل و فرج و منافذ می‌باشد، در نتیجه به راحتی بر روی کامپوزیت لکه ایجاد می‌شود که برای افرادی که مقادیر زیاد قهوه یا نوشیدنی‌های مشابه می‌نوشند مساله ناخوشایندی محسوب می‌شود. همچنین با این که کامپوزیت به گونه‌ای ساخته می‌شود که تا حد امکان طبیعی باشد، امکان دارد همچنان تا حدی ظاهر غیر طبیعی داشته باشد.

لمینت دندان 


لمینت دندان

مزایای لمینت دندان 

لمینت دندان دارای مزایای بسیاری می‌باشد. لمینت از پرسلن ساخته شده و نیمه‌شفاف است. به این ترتیب نور را مشابه مینای دندان طبیعی منعکس کرده و در نتیجه دارای ظاهری طبیعی می‌باشد.

لمینت همچنین پس از اتصال به دندان سالم بسیار محکم و بادوام می‌باشد و در صورت رعایت تمامی نکات مربوط به بهداشت دهان و دندان می‌تواند بین 10 تا 15 سال ماندگار باشد. لمینت در مقابل ایجاد لکه نسبت به کامپوزیت، بسیار مقاوم است چرا که دارای خلل و فرج و منافذ نمی‌باشد.

استفاده و قرارگیری لمینت در محل مورد نظر کمی دشوار می‌باشد. جهت نصب لمینت بر قسمت جلوی دندان، مقداری از مینای طبیعی دندان بایستی تراش داده شود.

در نتیجه تکمیل روند استفاده و قرارگیری صحیح لمینت به دو جلسه نیاز دارد (در مقایسه با قرارگیری کامپوزیت که به یک جلسه درمانی نیاز دارد).

معایب لمینت 

جهت استفاده از لمینت، مقداری بیشتری از مینای دندان بایستی تراش داده شود. در نتیجه در زمان خارج کردن لمینت، دندان در وضعیت ضعیفی قرار دارد و در معرض پوسیدگی می‌باشد. همچنین نصب لمینت به زمان بیشتری نیاز دارد و تعمیر و جایگزینی آن نیز دشوارتر بوده و هزینه استفاده از آن نیز بیشتر می‌باشد.

البته با توجه به این که لمینت دارای دوام زیادی می‌باشد و در مقابل ایجاد لکه مقاوم است، برای مدت زمان طولانی به تعمیر و جایگزینی نیاز ندارد، چرا که لمینت برای مدت 10 تا 15 سال ماندگاری می‌باشد.

تفاوت کامپوزیت و لمینت دندان 


تفاوت کامپوزیت و لمینت دندان

تفاوت کامپوزیت و لمینت دندان شامل موارد زیر می‌باشد:

هزینه درمان 

لمینت لایه‌ای است که جهت محافظت از دندان و بهبود زیبایی ظاهری بر روی دندان مورد استفاده قرار می‌گیرد. هزینه استفاده از لمینت معمولاً بیشتر می‌باشد چرا که نصب آن در مقایسه با کامپوزیت دندان به مهارت و زمان بیشتری نیاز دارد. لمینت در لابراتوار دندان‌پزشکی ساخته شده و سپس جهت استفاده و نصب برای دندان‌پزشک ارسال می‌شود.

پیش از نصب لمینت، بخشی از دندان طبیعی بایستی برداشته شود. در نتیجه قبل از قرارگیری لمینت در محل مورد نظر تغییر لازم بایستی ایجاد شود تا از ماندگاری و بهبود عملکرد لمینت اطمینان حاصل شود.

کل روند ساخت و  نصب لمینت از ابتدا تا انتها تقریباً به 2 تا 3 هفته زمان نیاز دارد.

کامپوزیت دندان، توسط دندان‌پزشک برای هر شخص ساخته می‌شود در نتیجه به جلسات اضافی درمان نیازی نمی‌باشد. دندان‌پزشک کامپوزیت را بدون برداشتن ساختار دندان در محل مورد نظر نصب می‌کند (مگر این که دندان‌ها به مقدار زیادی دچار پوسیدگی باشند و یا ردیف نباشند).

علاوه بر روند اولیه ساخت و نصب، استفاده از لمینت دندان به هزینه بیشتری نیاز دارد چرا که قابل تعمیر نمی‌باشد. لمینت در صورت شکستن، بایستی جایگزین شود. ولی کامپوزیت دندان در صورت شکستن به راحتی قابل تعمیر شده است.

میزان ماندگاری 

پرلسن مستحکم‌تر از کامپوزیت می‌باشد و در نتیجه لمینت کمتر در معرض شکستن و لب‌پریدگی می‌باشد. همچنین لمینت در برابر ایجاد لکه مقاوم است. لمینت معمولاً بین 10 تا 15 سال دوام دارد البته این مدت زمان را می‌توان با رعایت تمامی نکات مربوط به بهداشت دهان و دندان به 20 سال افزایش داد.

تغییرات دما بر لمینت تأثیر نمی‌گذارد؛ همچنین لمینت زمانی که در معرض قهوه داغ و یا مواد خوراکی سرد مانند بستنی قرار می‌گیرد، دچار سایش یا شکستگی نمی‌شود.

کامپوزیت دندان معمولاً برای مدت 5 تا 7 سال دوام دارد. در صورت رعایت اقدامات مربوط به بهداشت دهان و دندان، امکان دارد کامپوزیت برای مدت یک یا دو سال بیشتر نیز ماندگار باشد. قرار گرفتن در معرض نوشیدنی‌های داغ برای مدت زمان طولانی می‌تواند باعث شود تا کامپوزیت سریع‌تر دچار فرسودگی شود. به همین دلیل توصیه می‌شود که از مصرف مواد غذایی و یا نوشیدنی‌های بسیاری سرد یا گرم خودداری شود. در مقابل بایستی جهت حفظ سلامت لثه‌ها به مقدار کافی آب نوشیده شود.

همچنین بایستی از مصرف مواد غذایی و نوشیدنی‌ها شیرین و اسیدی و دارای رنگ تیره مانند قهوه سیاه اجتناب شود. ساییدن و فشار دادن دندان‌ها به یکدیگر و مصرف سیگار نیز می‌تواند سبب افزایش سرعت تخریب کامپوزیت شود.

معمولاً هم کامپوزیت و هم لمینت در برابر آسیب‌دیدگی مقاوم‌تر از دندان طبیعی هستند. در صورت استفاده از نخ دندان و مسواک حداقل دو بار در هر روز، لمینت و کامپوزیت دارای ماندگاری زیادی می‌باشند. باکتری و ذرات مواد غذایی که باعث ایجاد پوسیدگی زیر لمینت و کامپوزیت می‌شوند توسط نخ دندان و مسواک خارج می‌شوند. جهت حفاظت از لمینت و کامپوزیت، مراجعه به دندان‌پزشک حداقل هر شش ماه یک بار توصیه می‌شود. همچنین بایستی از جویدن اجسام یا مواد غذایی سخت مانند تکه‌ها یخ، گوشت سفت، مداد یا خودکار خودداری شود.

باز کردن در بطری با استفاده از دندان‌ها، بروز آسیب‌های مکرر ورزشی یا تصادف، مصرف بیش از حد الکل و جویدن آدامس یا مواد غذایی چسبنده می‌تواند سبب آسیب‌دیدگی لمینت یا کامپوزیت شود.

تفاوت کامپوزیت و لمینت دندان از لحاظ ظاهری 

هم لمینت و هم کامپوزیت جهت بهبود زیبایی ظاهری دندان‌ها طراحی و ساخته می‌شوند. دندان‌پزشک رنگ لمینت و کامپوزیت را به گونه‌ای انتخاب می‌کند که این روش‌های درمانی مشابه دندان طبیعی به نظر برسند.

در ارتباط با فرق کامپوزیت و لمینت دندان بایستی گفته شود که تشخیص لمینت معمولاً از دندان طبیعی دشوار می‌باشد. وجود پرسلن در لمینت باعث می‌شود که ظاهر لمینت بسیار مشابه دندان طبیعی باشد. با توجه به این که لمینت نیمه‌شفاف می‌باشد، در برابر شرایط مختلف تابش نور ظاهری شبیه مینای دندان طبیعی خواهد داشت.

ولی کامپوزیت برای اینکه ظاهری شبیه دندان طبیعی داشته باشد، بایستی به میزان کافی پولیش شود و هر چند وقت یک بار به رسیدگی کافی نیاز دارد.

مقالات مرتبط
تماس با ما