ایمپلنت دندان یک ریشه مصنوعی دندان است که برای نگهداشتن یک دندان مصنوعی، بریج (پل) یا یک دست دندان کامل در فک شما نصب میشود. ایمپلنت های دندان از تیتانیوم خالص ساخته میشوند که مادهای کاملاً سازگار با بافتهای بدن است. بریج دندان پس از مدتی در استخوان اطراف خود ادغام شده و جزئی از بدن میشود. استفاده از ایمپلنت های دندان راهحلی مؤثر و بیخطر برای مشکلات ناشی از دست دادن دندانها است.
چرا باید دندانها را جایگزین کرد؟
ایمپلنتهای دندان علاوه بر اینکه شما را قادر میسازند بهتر حرف بزنید، غذا بخورید و بخندید، از آسیب رسیدن به زیبایی طرح لبخند و نیمرخ صورتتان، که به خاطر تحلیل رفتن استخوان فکتان رخ میدهد، جلوگیری میکند. ایمپلنتهای دندان در طول فرایند جویدن نیروی بار را به استخوان فک انتقال میدهند که همین باعث جلوگیری از تحلیل رفتن استخوان فک میشود، زیرا استخوان فک با افزایش تراکم استخوان به این بار وارده بر خود پاسخ میدهد. ایمپلنت دندان به خاطر تواناییشان در زمینه جلوگیری از تحلیل رفتن استخوان و بازیابی ساختار اسکلتی صورت و در عین حال کمک به بهبود قابل توجه تغذیه شهرت دارند.
جایگزین نکردن دندانهای از دست رفته پیامدهای ناخوشایند بسیاری دارد، از جمله:
• انحراف دندانهای مجاور: وقتی یکی از دندانهای یک ردیف از دست رفته باشد، دندانهای ردیف مقابل بر دندانهای مجاور فضای خالی فشار آورده و باعث میشوند که آنها به طرف آن فضای خالی منحرف شوند که این منجر به گیر کردن غذا در بین دندانها و احتمالاً پوسیدن آنها میشود.
• مشکل در جویدن: از دست رفتن دندانها باعث ایجاد مشکلاتی برای جویدن غذاها و درنهایت بروز مشکل سوءهاضمه شود.
• کاهش زیبایی خنده و چهره و تحلیل رفتن استخوان: از دست رفتن ظاهر جوان صورت و ساختار آن به دلیل تحلیل رفتن استخوان
• از دست رفتن تکیهگاه لبها
• اشکال در تکلم: به وجود آمدن مشکلات تکلمی، خصوصاً اگر دندانهای جلویی از دست رفته باشند
درمان ایمپلنت دندان یکی از تخصصهایی است که کلینیک دندانپزشکی محتشم تجربه خاصی در آن دارد. هر دندانپزشک متخصص زیبایی ما تا کنون هزاران مورد موفق درمان ایمپلنت را انجام دادهاند. کلینیک پیشرفته ما در اصفهان، تمامی امکانات مورد نیاز برای ارائه ایمپلنت در محیطی ایمن و حرفهای را دارا میباشد. ما یکی از معدود کلینیکهای دندانپزشک دارای یک دستگاه سیتیاسکن دندان هستیم. این امر به جلوگیری از آسیب رسیدن به سینوسها و عصبهای موجود در فک در طول درمان کمک میکند. سیتیاسکن دندان به ما امکان میدهد تا به جای بررسی دردناک و آزار دهنده فک که تحت بیحسی انجام میشود، بدون ایجاد ناراحتی دقیقاً تشخیص دهیم که استخوانتان برای ایمپلنت مناسب است یا خیر. چنین تجهیزاتی ارزان نیست، اما از آنجا که ما ایمپلنتهای زیادی را نصب میکنیم از بیمار هزینه ایمپلنت بسیار کمتر از آنچه انتظار میرود دریافت مینماییم.
[dopts id=”1″]
انواع ایمپلنتهای دندان
ایمپلنتهای دندانی معمولا براساس نوع روش استفاده شده برای قرار دادن آنها طبقه بندی میشوند: دو مرحل ای یا تک مرحلهای
ایمپلنتهای دو مرحلهای
روش دو مرحلهای شامل جراحی برای قرار دادن ایمپلنت در استخوان فک و بستن (دوختن) بافت لثه است. چند ماه پس از بهبودی، جراحی جزئی انجام میشود تا پایه و دندان موقت متصل شود.
ایمپلنتهای اندوستیل (درون کاشت)
ایمپلنتهای اندوستیل که در استخوان فک قرار میگیرند، پر کاربردترین روشهای ایمپلنت دو مرحلهای هستند. ایمپلنتهای اندوستیل که عمدتا به عنوان جایگزینی برای پل یا پروتز متحرک قرار میگیرد، شامل انواع پیچی (رشتهای)، سیلندری (صاف) و یا تیغهای هستند.
ایمپلنت دندانی تک مرحله ای
فرآیند تک مرحلهای شامل قرار دادن یک ایمپلنت بلندتر در فک به صورت جراحی است، بنابراین در استخوان فک، و روی سطح بالایی بافت لثه قرار میگیرد، که پس از آن بافت لثه بسته (دوخته) میشود، و سر ایمپلنت قابل مشاهده است. در نتیجه، بعد از چند ماه بهبودی، بدون نیاز به عمل جراحی جزئی برای بیرون آوردن سر آن، میتوان پایه و ساختار موقت را متصل کرد.
ایمپلنتهای زیر استخوانی
ایمپلنتهای زیر استخوانی، که روی استخوان فک در داخل بافت لثه قرار میگیرند و پس از آن ایمپلنت فلزی برای نگه داشتن دندان وارد میشود، معمولترین نوع مورد استفاده برای فرآیندهای تک مرحلهای ایمپلنت دندان هستند. ایمپلنتهای زیر استخوانی عمدتا برای نگه داشتن دندان مصنوعی در محل در بیمارانی که ارتفاع استخوان کافی ندارند، مورد استفاده قرار میگیرد.
آیا ایمپلنتهای دندان برای من مناسباند؟
فرآیند کاشت دندان برای افرادی از تمام ردههای سنی که از سلامت عمومی دهان خوبی برخوردار بوده و دندان یا دندانهای خود را به دلیل یک حادثه، بیماری لثه، آسیبدیدگی یا به دلایل دیگر از دست دادهاند بهترین گزینه میباشد. البته، باید استخوان محل نصب ریشه دندانها به قدری باشد که بتواند به عنوان تکیهگاه ایمپلنت عمل کند. همچنین بعضی از مشکلات پزشکی بیماران، باید قبل از کاشت دندان دقیقاً توسط دندانپزشک زیبایی بررسی شوند. بعضی از بیماریهای مزمن، استعمال شدید دخانیات یا زیادهروی در الکل استفاده از ایمپلنتهای دندان را با مشکل مواجه میکنند. برای همین، هر دندانپزشک ما پس از ارزیابی دقیق تاریخچه پزشکیتان، در مورد تمام مشکلات پزشکی که میتوانند بر درمانتان تأثیر بگذارند به شما هشدارهای لازم را خواهند داد. البته باید دانست که سن در این میان نقشی ندارد. کاشت دندان مصنوعی غالباً بهترین روش برای جایگزینی دندان از دست رفته است و در زیبایی لبخند تاثیر دارد. ارتودنسی نیز بر زیبایی لبخند تاثیر دارد و گاهی دو درمان ارتودنسی و کاشت دندان برای زیباتر کردن لبخند در کنار هم استفاده میشود.
ایمپلنتهای دندان چه مزایایی دارند؟
ایمپلنتهای دندانی مزایایی را ارائه میدهند که دیگر گزینههای جایگزینی دندان، مانند دندان مصنوعی یا بریج، نمیتوانند فراهم کنند. در اینجا مهمترین مزایای این روش ابتکاری مطرح شده است:
از تحلیل استخوان پیشگیری میکند
هنگامی که دندانهای خود را از دست میدهید، ممکن است توده استخوانی فک خود را نیز از دست بدهید. استخوان فک شما نیاز به تحریکی دارد که از تماس دندانهای شما دریافت میکند تا بتواند بافت خود را حفظ کند. ایمپلنتهای دندانی تنها گزینه جایگزینی دندان هستند که تحریک استخوان فک را نیز جایگزین می کنند و به جلوگیری از تحلیل استخوان کمک مینمایند.
با رنگ دندانهای طبیعی شما تطابق دارد
ایمپلنتهای دندانی در اشکال و اندازههای مختلفی وجود دارند. دندانپزشک شما با شما کار خواهد کرد تا ایمپلنتهایی را طراحی نماید که با رنگ دندانهای اطراف خود مطابقت داشته باشند و کاملا در شکاف موجود قرار گیرند. هیچ کسی به جز شما و دندانپزشک تان نمیداند که کدام دندانها ایمپلنت هستند.
فشار بایت را بازمیگرداند
از آنجایی که ایمپلنتهای دندانی با پایه تیتانیومی که جایگزین ریشه دندان میشوند، به فک شما تکیه میکنند، به شما اجازه میدهند تا با نیرویی کمتر یا بیشتر از آن چه که میتوانید با دندانهای طبیعی خود انجم دهید، گاز بگیرید. دیگر گزینههای جایگزینی دندان به همین اندازه نیروی بایت شما را بازیابی نمیکنند، زیرا آنها در بالای لثه قرار گرفته و در جای مناسب تکیه ندارند.
از ایجاد تغییرات در شکل صورت شما پیشگیری میکند
دندانهای شما از ساختار صورت شما حمایت میکنند. هنگامی که دندانهای خود را از دست میدهید، این محافظت را از دست دادهاید، که در نهایت سبب تغییر شکل صورت شما میشود، و شما پیرتر به نظر میرسید. ایمپلنتهای دندانی برای صورت شما همان محافظت دندانهای طبیعی را فراهم میکنند و مانع از تغییر شکل آن میشوند.
گفتار طبیعی را ممکن میسازد
برخی از گزینههای جایگزینی دندان، مانند دندانهای مصنوعی، میتوانند بر توانایی شما برای تلفظ صحیح کلمات تأثیر بگذارند. دندانهای از دست رفته نیز میتوانند گفتار شما را نیز تغییر دهند. از آنجا که ایمپلنتهای دندانی درست مانند دندانهای طبیعی حس میشوند و عمل میکنند، شما را قادر میسازند به راحتی و به طور طبیعی صحبت نمایید.
باعث پوسیدگی نمیشود
برای جلوگیری از تجمع باکتری در دهان و ایجاد عفونت، از دندانهای مصنوعی همچنان باید مورد مراقبت شود، اما مادهای که ایمپلنتهای دندانی از آن ساخته می شوند، دچار پوسیدگی نمیگردد. شما هرگز نگران ایجاد پوسیدگی در ایمپلنتهای دندانی خود نخواهید بود!
مراقبت از آن راحت است
برای ایمپلنتهای دندانی نیازی به خرید محصولات خاصی برای تمیز کردن یا مراقبت از آنها نیست. نیازی به کاپ، قرصهای پاک کننده، چسب و یا نخ دندانهای مخصوص وجود ندارد. فقط همانند کاری که برای دندانهای طبیعی خود انجام میدهید، مسواک میزنید و نخ دندان میکشید.
قبل از درمان
هر گونه مشکلات مربوط به سلامت دهان باید در ابتدا قبل از قرار گیری ایمپلنت برطرف شوند. مشکلات رایج مانند پوسیدگی دندان و بیماری لثه میتوانند تاثیر درمان را کمتر کنند. اگر سیگاری هستید، دندانپزشک تان به شما توصیه میکند که ترک کنید، زیرا افراد سیگاری بیش از افراد غیر سیگاری در معرض خطر شکست درمان قرار دارند. سیگار کشیدن میتواند بر روی ادغام استخوان تأثیر بگذارد، فرایندی که ایمپلنت دندان به وسیله آن به استخوان فک متصل میگردد. هنگامی که دندانپزشک تان سلامت دهان شما برای درمان را کافی ارزیابی کرد، درمان سفارشی شما میتواند شروع شود.
اگر تراکم استخوان کافی برای کاشت ایمپلنت ندارید
بزرگترین مانع در فرآیند ایمپلنت دندانی کمبود تراکم استخوان است. درست مانند عضلات که در صورت عدم استفاده دچار تحلیل میشوند، استخوانهای ما نیز بدون عملکرد منظم و با تحمل وزن، تحلیل میروند. برای حفظ استحکام دندانها و استخوانهای اطراف، باید از آنها برای جویدن و گاز زدن استفاده کنید. افرادی که برای طولانی مدت از دندان مصنوعی استفاده میکنند معمولا تراکم استخوان کمتری نسبت به افراد دارای دندانهای طبیعی دارند. دندانهای مصنوعی فشار جویدن را به لثهها انتقال میدهند، بناربراین استخوان فک با از دست دادن جرم و استحکام رو به رو میشود. برای حفظ توده استخوان، دندانپزشکان ایمپلنتهای دندانی را به عنوان بهترین راه حل برای دندانهای از دست رفته پیشنهاد میکنند. با این حال، بیماران همیشه ابزار لازم برای دریافت ایمپلنت بلافاصله پس از از دست دادن دندان را ندارند. برخی ممکن است دسترسی به دندانپزشک ایمپلنت ماهر نداشته باشند، در حالیکه دیگران ممکن است توانایی مالی برای انجام این روش را نداشته باشند. بنابراین هنگامی که یک بیمار در نهایت تصمیم میگیرد که آماده انجام فرآیند است، استخوان فک برای حمایت از ایمپلنتها بسیار نازک شده است. دو روش میتواند بر این محدودیت غلبه کنند:
برجسته کردن با پیوند استخوان
برای تقویت استخوانهای نازک، یک قطعه کوچک از استخوان چانه، پشت فک پایین، ران یا ساق، به فک پیوند میشود. از آنجا که استخوان از بدن خود شما گرفته میشود، اگر روش به درستی انجام شود، احتمال کمی برای پس زدن پیوند وجود دارد. با این حال، پیوند استخوان، یک جراحی تهاجمی، هزینه بر و نیازمند دورههای بهبودی طولانی است.
استخون مصنوعی
آخرین تکنیک شامل ایجاد یک برش در لثه و تزریق مواد استخوان مصنوعی (با قوام مشابه خمیر دندان) به استخوان فک میباشد جایی که زمانی در آن دندان وجود داشته است. سرنگ بزرگی برای پر کردن حفرههای استخوانی استفاده میشود. پس از اینکه ماده کاملا جذب شد، استخوان فک آماده پذیرش ایمپلنتهای دندانی میباشد.
عمل نصب ایمپلنت دندان چگونه است؟
روش ایمپلنت دندان شامل مراحل زیر است:
• نصب ایمپلنت
• بهبود لثه
• نمایان کردن محل نصب ایمپلنتها
• قالبگیری از محل نصب
• نصب تاج (روکش) و بریج یا اوردنچر
پس از نصب ایمپلنت و کاشت دندان ، بهبود لثه 3 تا6 ماه طول میکشد که در طول آن استخوان به ایمپلنت متصل میشود. البته اگر به عمل لیفت سینوس یا جایگزینی استخوان مصنوعی نیاز باشد، ممکن است به زمان بیشتری نیاز باشد.
در پایان دوره بهبود، لازم خواهد بود که بیمار بین 5 تا 15 جلسه به کلینیک مراجعه کند تا تاجهای سرامیکی یا روکش زیرکونیوم تهیه شده و با ایمپلنتها و شرایط دهان او تطابق داده شوند. برای بسیاری از بیماران میتوان مرحله دوم را به دو قسمت تقسیم کرد و بین این دو قسمت یک تا دو هفته به بیمار استراحت داد.
بهبودی، پیگیری و مراقبتهای بعدی
بهبودی از ایمپلنت دندانی به عوامل متعددی بستگی دارد، یکی از آنها شامل روشهای مختلفی است که برای تکمیل درمان شما لازم میباشد. با این حال، به طور کلی گفته میشود که به محض این که ایمپلنت قرار داده شد، حفظ عادات بهداشت دهان و دندان دقیق برای اطمینان از همجوشی مناسب با ساختار استخوان، لازم است. نخ دندان نکشیدن و مسواک نزدن، از دلایل اصلی شکست ایمپلنت هستند و اگر ایمپلنت و نواحی اطراف آن به درستی تمیز نشوند، عفونت ممکن است رخ دهد. سیگار کشیدن نیز با نرخ شکست بالا همراه است و باید پس از انجام ایمپلنت از آن اجتناب شود. اگر ترمیمهای موقت همراه با ایمپلنت (ها) قرار داده شوند، مهم است که آنها را نیز همانند دندانهای طبیعی خود تمیز کنید تا از بهترین درمان ممکن و همجوشی لازم اطمینان حاصل گردد. پس از عمل جراحی اولیه، ناراحتی باید حداقل باشد. تورم لثه و صورت، و همچنین خونریزی و کبودی جزئی در محل ایمپلنت ممکن است رخ دهد. داروهای مسکن تجویزی ممکن است توسط دندانپزشک شما ارائه شوند تا از هر گونه درد یا ناراحتی که بعد از عمل احساس میکنید، رهایی یابید. برای پنج تا هفت روز بعد از عمل، رژیم غذایی شما باید محدود به غذاهای نرم باشد. اگر بخیه وجود داشته باشد ممکن است لازم باشد که توسط دندانپزشک تان کشیده شود؛ با این حال، معمولا از بخیههای حل شونده که نیازی به کشیدن ندارند استفاده میشود. بهبودی از فرآیند جراحی برای قرار دادن ایمپلنت تا شش ماه طول میکشد، در حالی که اندازه گیری و قرار دادن روکش میتواند تا دو ماه طول بکشد. باز هم این مدت زمان بستگی به موارد فردی و درمان دارد. قرار ملاقاتهای بعدی با هماهنگ کنندههای درمان شما برای نظارت بر پیشرفت بهبودی ضروری است. اگر از ایمپلنت به درستی مراقبت شود، میتواند بیش از 40 سال در جای خود باقی بماند.
هزینه
از آنجا که در تمامی موارد، بیماران یا روشهای درمانی تعیین شده برای آنها دست کم تا حدودی با یکدیگر تفاوت دارند، بنابراین تعداد مراجعات، عملها، هزینه دندان مصنوعی و بقیه موارد برای هر بیمار متفاوت خواهد بود. متخصص ایمپلنت دندان، پس از معاینه و ارزیابی اولیه یک برنامه درمانی برایتان تهیه میکند که شامل برآوردی از تعداد مراجعات و هزینهها میشود و اگر در طول فرایند درمان هرگونه تغییر در این برنامه ایجاد شد شما را از آن مطلع میکند. لازم به ذکر است که کلینیک محتشم طرف قرارداد با سازمان ها و بیمه های مختلف می باشد. علاوه بر این می توانید تعرفه های کلینیک دندانپزشکی محتشم را مشاهده کنید.
سوالات متداول
آیا فرزندم میتواند ایمپلنت دریافت کند؟
بله، ایمپلنتهای دندانی یک راه حل درازمدت عالی و هوشمندانه برای کودکانی است که دندانهای دائمی خود را به علت ضربه یا تصادف از دست داده اند. توصیه میشود که به سرعت بعد از از دست رفتن دندانها با متخصص ایمپلنت دندانپزشکی مشورت کنید. با این حال، در بیشتر موارد، دندانپزشک تا زمانی که رشد و نمو صورت کودک شما به پایان برسد، برای انجام این فرآیند صبر میکند. به طور کلی این فرآیند در حدود 16 سالگی برای دختران و 18 سالگی برای پسران انجام میشود.
آیا ایمپلنتهای دندانی بی خطر هستند؟
ایمپلنتهای دندانی که برای نیم قرن است که استفاده میشوند، ایمن و موثر هستند. با این حال، همانند هر روش پزشکی، میتواند عوارضی وجود داشته باشد. انتخاب یک دندانپزشک بصیر و آموزش دیده به کاهش عوارض کمک میکند و از مدیریت ماهرانه هرگونه مشکلی که ممکن است به وجود آید، اطمینان حاصل مینماید. مهم است که شما و دندانپزشک ایمپلنت تان، تاریخچه سلامتی و عادتهای خود مانند سیگار کشیدن را که میتواند بر موفقیت مراقبتهای توصیه شده تان تأثیر بگذارد، بررسی کنید تا به طور کامل در مورد مزایا و خطرات مربوط به آن آگاهی پیدا کنید.
آیا هر دندانپزشکی میتواند ایمپلنت به من ارائه دهد؟
ایمپلنتهای دندانی، دستگاههای پیشرفته دندانپزشکی هستند که باید با دقت قرار داده شوند تا عوارض یا شکست ایمپلنت به حداقل برسد. برای دریافت بهترین نتایج، مهم است که یک متخصص ایمپلنت دندانی را انتخاب کنید که دارای تحصیلات، آموزش و صلاحیت مناسب برای دندانپزشکی ایمپلنت باشد.
آیا سنم برای دریافت ایمپلنت خیلی بالا است؟
سن عاملی برای موفقیت ایمپلنت دندان نیست. بهبودی استخوان در اطراف ایمپلنتهای دندانی در بیماران شصت تا صد ساله با موفقیت تقریبا مساوی در بیماران جوانتر همراه است. تنها چیزی که در راه درمان ايمپلنت دندان در افراد مسن وجود دارد، سلامتی عمومی است، دندانپزشک ما میتواند در جلسه مشاوره در مورد این موضوع با شما صحبت کند.
آیا ایمپلنتها برای همه مناسب هستند؟
تقریبا هر کسی که یک دندان، یا چند دندان یا حتی تمام دندانهایش را از دست داده، متقاضی مناسبی برای ایمپلنتهای دندانی است. شرایط بسیار کمی وجود دارد که ایمپلنت توصیه نمیشود. ما قبل از انجام هر گونه درمان، مناسب بودن شما برای انجام ایمپلنت را ارزیابی خواهیم کرد.
آیا این فرایند ناراحتی یا دردی دارد؟
طبق گفته بسیاری از بیماران دردسر جراحی ایمپلنت دندان کمتر از کشیدن دندان است. ایمپلنتهای دندان با استفاده از یک بیحسی موضعی ساده نصب میشوند، البته اگر خیلی مضطرب باشید میتوان این کار را تحت تزریق آرامبخش انجام داد. خیلی از بیماران گزارش دادهاند که بعد از عمل از آنچه پیشبینی میکردند بسیار راحتتر بودهاند، عوارض ایمپلنت دندان ناچیز بوده و به سرع برطرف میگردد . تورم بعد از گذاشتن ایمپلنت در بعضی بیماران وجود دارد و در موارد جراحی پیوند استخوان و از عوارض کاشت دندان احتمال کبودی نیز میرود که معمولا این عوارض ایمپلنت از روز بعد از کاشت ایمپلنت شروع میشود و پس از یک هفته بهبودی کامل مییابد.
آیا در طول این فرایند، مدتی بدون دندان جایگزین خواهم بود؟
برای داشتن دندانهای موقتی در طول دوره بهبود لثه راههای مختلفی وجود دارد. اکثر افراد در طول این دوره از دندانهای مصنوعی خود استفاده میکنند. اما بعضی از افراد مدت زیادی بدون دندان بودهاند و بنابراین اینکه چند ماه دیگر را بدون دندانهای موقت سر کنند هیچ مشکلی برایشان ایجاد نمیکند. آنهایی هم که چنین شرایطی را ندارند معمولاً میتوانند از دندانهای موقت ثابت یا متحرک استفاده کنند. دندانهای موقت ثابت گرانترند زیرا آنها همان پلهای دندانی هستند که به دندانهای مجاور متصل میشوند. دندانهای متحرک، مانند دندانهای مصنوعی، را هم میتوان در یک لابراتوار برای شما ساخت، یا اینکه میتوانید از همان دندانهای مصنوعی خودتان، با کمی اصلاحات جزئی، در طول فاز بهبود لثه استفاده کنید.
درمان به این روش چقدر زمان میبرد؟
نصب ایمپلنتها نیازمند 3 تا 5 جلسه مراجعه است و با تقبل هزینه کاشت دندان دوره بهبودی 3 تا 6 ماه طول میکشد که در طول آن استخوان به ایمپلنت جوش میخورد. میتوانید در طول این دوره از دندانهای مصنوعیتان استفاده کنید. در پایان دوره بهبود به 5 تا 15 جلسه مراجعه به کلینیک دندانپزشکی نیاز خواهد بود تا تاجهای سرامیکی یا روکش زیرکونیایی مطابق با ایمپلنتها و شرایط دهان بیمار تهیه و اصلاح شوند.
برای بسیاری از بیماران میتوان مرحله دوم را به دو دوره مراجعه کوتاهتر تبدیل کرد تا بیمار مابین آنها 1 تا 2 هفته استراحت کند.