ممنوعیت های مراجعه به دندانپزشکی در دوران بارداری چه می باشند؟

ممنوعیت های مراجعه به دندانپزشکی در دوران بارداری چه می باشند؟

هنگامی که یک زن باردار است، وی در برابر بیماری لثه و پوسیدگی دندان مصون نیست. این مشکلات حتی ممکن است در اثر تغییرات هورمونی که در این دوره در بدن رخ می‌دهند، تشدید شوند. در این دوره ممکن است لثه‌ها حساس شوند که می‌تواند منجر به التهاب و خونریزی گردد، و همچنین به دلیل انباشته شدن پلاک دور دندان‌ها مشکلاتی ایجاد می‌شوند. لازم به ذکر است که بارداری به طور خودکار باعث ایجاد آسیب به دندان‌ها نمی‌شود، هرچند با توجه به تقاصاهای خاصی که بدن در نتیجه حاملگی دارد و همچنین انتخاب‌های دندانی، ممکن است مشکلات دندانی خاصی در برخی از زنان افزایش یابد. با این حال، تمام این مشکلات را می‌توان با مراقبت‌های بهداشتی مناسب و کمک حرفه‌ای توسط متخصصان پزشکی و دندانپزشکان مدیریت کرد.

بارداری و دندانپزشکی

بارداری یکی از شیرین‌ترین دوران‌های زندگی یک خانم می‌باشد که باید با توجه به سلامت جسم و روح خود این دوران نه ماهه را لذت بخش‌تر کند. بهترین کار در خصوص سلامت دهان و دندان در دوران بارداری، درمان مشکلات دندان پیش از اقدام به بارداری است اما اگر حین دوران حاملگی با مشکلات دهان و دندان مواجه شدید چه؟ مواردی هستند که در این دوران باید از آنها اطلاعات داشته باشید و برای حفظ سلامت خود و جنین آنها را رعایت کنید. به همین دلیل متخصصان کلینیک محتشم تمام تلاش خود را به کار بسته‌اند تا برای هر بیمار وقت و توجه کافی صرف کنند ازینرو با مراجعه به کلینیک ما و اطلاع پزشک از بارداری خود می‌توانید بهترین درمان را دریافت کنید.

ارتباط با ما

 بدین جهت شما می‌توانید برای انجام مشاوره یا تنظیم برنامه‌ی معاینات منظم با شماره‌های 36252573 (031) یا 36274484  (031) تماس حاصل فرمایید.

مشکلات دهان و دندان در دوران بارداری


مشکلات دهان و دندان در دوران بارداری

عارضه‌های سلامتی دهان و دندان مرتبط با بارداری مانند التهاب لثه در بارداری، بیماری پریودنتال معمول، و تومورهای بارداری همه با اقدامات مناسب بهداشت دهان و مشاوره قابل پیشگیری هستند. التهاب لثه در بارداری ناشی از گیر افتادن باکتری‌ها بین دندان‌ها است که می‌تواند منجر به تورم و عقب رفتن لثه‌ها، بوی بد دهان و همچنین تجمع چرک در امتداد لثه‌ها شود. بیماری پریودنتال ناشی از عدم درمان التهاب لثه است و می‌تواند باعث تحلیل لثه‌ها و ساختار استخوان شود.

اقدامات دندانپزشکی و مسائل مربوط به دهان در دوران بارداری


اقدامات دندانپزشکی و مسائل مربوط به دهان در دوران بارداری

عمل‌ها و گزینه‌هایی که برای دهان و دندان وجود دارند برای مدت‌ها باعث پریشانی مردم بوده و برای زنان باردار نیز به دلیل عدم اطمینان در مورد بی‌خطر بودن روش‌های دندانپزشکی در این دوره بیشتر باعث نگرانی است. برخی از روش‌های خاص می‌توانند منجر به ناهنجاری‌های مادرزادی شوند که عمدتا به دلیل مواد شیمیایی و داروهای استفاده شده است. در ادامه عمل‌های دهانی خطرناک که باید در طول بارداری از آنها اجتناب کرد ذکر شده‌اند.

عادات خوردن

عادات خوردن

عادات بد خوردن مانند مانند پرخوری و مصرف غذاهای نامناسب در دوران بارداری بسیار خطرناک است؛ زیرا در این زمان، یک انسان در حال رشد متکی بر سلامت مادر است. قطعاً هوس‌های غذایی بخشی از بارداری می‌باشند اما برآورده کردن چنین هوس‌هایی هیچ گاه نباید به معنی انجام آن بصورت ناسالم باشد. هیچ کس یک فرزند چاق یا یک فرزند کم وزن و معیوب نمی‌خواهد. یکی از دیگر دلایلی که زنان باید مراقب عادات خوردن خود باشند، سلامت دندان و لثه‌هایشان است. در این دوره زنان نسبت به هر چیز نامناسبی که مصرف می‌کنند آسیب پذیر هستند؛ ممکن است دچار نفخ یا التهاب شوند و یا خونریزی کنند، بنابراین باید غذاهایی بخورند که باعث تحریک نمی‌شوند و از خوردن بیش از حد غذاهای شیرین اجتناب کنند. همانطور که از قدیم گفته شده، یک زن در لحظه‌ای که متوجه بارداری خود می‌گردد مادر می‌شود و از آن به بعد زندگی فرزندش مهم‌ترین اولویت وی در کنار سلامت خود خواهد بود. این دوره در احتمال ابتلای کودک به چاقی در آینده نیز بسیار تاثیرگذار می‌باشد.

کشیدن دندان عقل

کشیدن دندان عقل

اگر چه بهتر است تا بعد از زایمان منتظر بمانید، اما اگر این امکان وجود نداشته باشد، دندانپزشک باید از بارداری و مدت بارداری‌تان مطلع باشد تا به جای آرام‌بخش یا بیهوشی عمومی از بی‌حس موضعی استفاده کند. در صورتی که کشیدن دندان خیلی ضروری نباشد، در این صورت دندانپزشک می‌تواند از شست‌شوی دهان استفاده کند و یا داروهای مسکن و آنتی‌بیوتیک تحویز کند. دلیل این که تاکید می‌شود که دندانپزشک باید از بارداری بیمار آگاهی داشته باشد این است که برخی از داروها خطرناک هستند و در صورت تجویز ممکن است باعث آسیب رساندن به کودک شوند، برای مثال تتراسایکلین که به طور گسترده‌ای مورد استفاده قرار می‌گیرد. یکی دیگر از دلایل اجتناب از کشیدن دندان عقل در دوران بارداری استفاده از داروهای بی‌حسی است. استفاده از آنها توصیه نمی‌شود اما به علت استرسی که درد می‌تواند برای مادر و فرزند وی داشته باشد، مقدار کمی بی‌حس کننده‌ی موضعی برای بی‌حس کردن ناحیه‌ی تحت درمان پیشنهاد می‌گردد.

عمل‌ها در سه ماهه‌ی اول بارداری

عمل‌ها در سه ماهه‌ی اول بارداری

سه ماهه اول زمانی است که اکثر اعضای جنین تشکیل می‌شوند. عمل‌های عادی مانند پر کردن دندان باید تا بعد از بارداری به تعویق بیفتند. بهتر است عمل‌های دندانی که نیاز به جراحی یا چیزی بیشتر از معاینات معمول دارند در سه ماه‌ی دوم انجام شوند. این به این دلیل است که در سه ماهه اول، اندام کودک نسبت به پرتوها و مواد شیمیایی بسیار حساس هستند. توصیه می‌شود قبل از بارداری مراقبت‌های دندانپزشکی پیشگیری کننده انجام شوند. تمام عمل‌های غیر اضطراری را تا سه ماهه دوم یا ترجیحاً پس از زایمان به تعویق بیاندازید. با این حال اگر با وجود تمام این موارد، یک مورد اضطراری پیش بیاید، دندانپزشک باید از بارداری آگاه باشد تا از استفاده از برخی داروها پرهیز کند. به عنوان مثال، دندانپزشکان به طور کلی از کشیدن دندان در زنان باردار اجتناب می‌کنند، مگر آنکه بسیار اضطراری باشد؛ زیرا جنین هنگامی که مادر در طول یک عمل استرس و فشار را تجربه می‌کند، مستعد ابتلا به ناهنجاری‌های مختلفی می‌باشد.

دهانشویه

دهانشویه

آیا دهانشویه بد است؟ خیر، پس چرا در این لیست است؟ دهانشویه می‌تواند یک روش عالی در حفظ بهداشت دهان و دندان باشد زیرا به کشتن میکروب‌های اضافه که با مسواک زدن از بین نمی‌روند کمک می‌کند اما برخی از آنها می‌توانند مضر باشند. بسیاری از برندها حاوی درصد زیادی الکل هستند که صرفنظر از مقدار آن برای جنین خطرناک می‌باشند. با اینکه جای بحث است که آیا الکل موجو در دهانشویه می‌تواند بدون بلعیدن وارد جریان خون شود، اما باید توجه داشت که حتی اگر بلعیده نشود، یک مقدار بسیار کم آن توسط بافت‌های نرم دهان جذب می‌شوند، از این رو باید ابتدا با متخصص داروخانه مشورت کرده و برچسب روی آن را نیز بخوانید. این نکته از این جهت مهم است که برخی از دهانشویه‌ها خطرات ناشناخته‌ای برای زنان باردار دارند. در صورت امکان بهتر است مسواک زدن و نخ دندان کشیدن را بهتر انجام دهید و از ابتلا به بیماری‌های دهان و دندان دوری کنید تا نیازی به شست‌شوی دهان نباشد. در این صورت، نیاز زیادی به استفاده از دهانشویه نیز نخواهد بود.

اعتیاد به کافئین

اعتیاد به کافئین

بسیاری از مردم صبح خود را با نوشیدن یک فنجان قهوه شروع می‌کنند و حتی برخی به آن اعتیاد دارند. بدون بارداری، مصرف بیش از حد کافئین می‌تواند به سیستم عصبی آسیب بزند. کافئین زیاد در دوران بارداری قطعاً باعث آسیب به بدن می‌گردد. مصرف بیش از حد کافئین احتمال سقط جنین و نیز وزن کم کودک هنگام تولد را افزایش می‌دهد. توصیه می‌شود که زنان باردار در صورت نیاز نباید بیش از 200 میلی گرم در روز مصرف کنند. در صورت امکان، باید از هر ماده‌ای که حاوی کافئین است از جمله برخی از داروهای مسکن و شکلات اجتناب کرد. هنوز هیچ جواب مشخصی وجود ندارد که چه میزان کافئین بی‌خطر است، اما بطور کلی بهتر است از مصرف آن پرهیز کنید.

عدم مراقبت دندانپزشکی مناسب

عدم مراقبت دندانپزشکی مناسب

جراحی‌های دهان باید محدود شوند اما معاینات منظم برای سلامت مادر و کودک بسیار مهم هستند. همانطور که پیش‌تر ذکر شد، هورمون‌ها در این دوران به شدت متغیر هستند و این هورمون‌ها می‌توانند بر لثه‌ها نیز تاثیر بگذارند. در دوران بارداری، لثه‌های زن بیشتر احتمال خونریزی و عفونی و ملتهب شدن را دارند. احتمال تشکیل پلاک روی دندان‌ها افزایش می‌یابد و وجود عفونت در دهان در این دوره خطرناک است. داشتن بیماری‌های جدی لثه ممکن است بر سلامت نوزاد تأثیر نگذارد، اما سلامت مادر در معرض خطر قرار می‌گیرد و برای به دنیا آوردن یک کودک سالم نیز به یک مادر سالم نیاز است. به همین دلیل است که برخی از محققان بر این باورند که بین بیماری لثه و وزن کم کودک هنگام تولد و سایر عوارض ارتباط عمیقی وجود دارد و همانطور که قبلاً اشاره شد، دندانپزشک باید از مدت زمان بارداری و نیز داروهایی که توسط مادر مصرف می‌شوند مطلع باشد.

سفید کردن دندان

سفید کردن دندان

در زمان بارداری احساس کلی درد می‌تواند باعث شود که زن برای داشتن احساسی بهتر اقدام به سفید کردن دندان‌های خود کند. با اینکه هیچ مدرکی وجود ندارد که داشتن این لبخند سفید خیره کننده سبب آسیب رساندن به فرزند می‌شود، اما بهتر است برای اطمینان از انجام آن خودداری کرد. استفاده از خمیر دندان با خصوصیات سفید کننده مشکلی ندارد، اما مواد شیمیایی در سایر سفید کننده‌های دندان می‌توانند روی نوزاد تاثیر بگذارند. حتی تولیدکنندگان این محصولات برای استفاده از آنها در دوران بارداری هشدار می‌دهند. هم سفید کننده‌های حرفه‌ای و هم محصولات بدون نسخه باید اجتناب شوند. مواد شیمیایی به سلول ها آسیب می‌رسانند و با اینکه میزان آسیب آنها بر روی کودک هنوز مشخص نیست، اما بهتر است آن را امتحان نکنید. پس از زایمان و بعد از اینکه شیردهی متوقف شد، می‌توان با خیال راحت این عمل‌های حرفه‌ای و سایر روش‌های سفید کننده دندان را انجام داد.

نگین دندان


نگین دندان

برخی از زنان احساس می‌کنند که داشتن نگین و تزئینات روی دندان‌ها بسیار جذاب است. گریل‌ها و دندان‌های طلایی دارای استفاده‌ی پزشکی نیستند و تنها کاربرد تجملی دارند. گریل‌ها پوشش‌های تزئینی ساخته شده از طلا، نقره یا جواهرات هستند که روی دندان‌ها قرار می‌گیرند و بطور معمول متحرک می‌باشند. دندان طلایی نیز بصور روکش‌های طلایی مورد استفاده قرار می‌گیرند و با مواد مضری مانند چسب استفاده می‌شوند. همچنین ممکن است فرد یک دندان طلایی را در دهان خود بکارد. فلزات موجود در این موارد می‌توانند باعث تحریک و نیز واکنش آلرژیک شوند. این کار می‌تواند باعث تحریک در اطراف بافت‌های دهان شود و منجر به پوسیدگی مینای دندان گردد. بارداری می‌تواند بدن را دو بار بیشتر از حد معمول واکنش‌پذیر کند و دوره بارداری زمان مناسبی برای انجام جراحی زیبایی دندان نیست و باید تا بعد از زایمان منتظر بمانید.

استفاده از بیهوشی عمومی

استفاده از بیهوشی عمومی

در دوران بارداری، ضروری است که به منظور سلامت مادر و کودک، هرگونه اقدام احتیاطی صورت گیرد. جراحی معمولا نیاز به استفاده از بیهوشی دارد. در صورتی که بی‌حسی موضعی به کار رود، دلیلی برای نگرانی وجود ندارد زیرا با اینکه کمی از آن ممکن است به سمت جفت حرکت کند اما به کودک آسیبی نمی‌رساند. آرامبخش یک موضوع دیگر است که باعث خواب آلودگی می‌شود. این دلیل دیگری است که پزشک باید از حاملگی مطلع باشد، زیرا گاهی اوقات برای آرام کردن بیمار از اکسید نیتروژن و نیز برخی از داروهایی که می‌توانند برای بهبودی مضر باشند استفاده می‌شود. در صورتی که نیاز به آرامبخش باشد، کارشناسان پیشنهاد می‌کنند که باید از اکسیژن نیز استفاده شود. از طرف دیگر بیهوشی عمومی فرد را بی‌هوش می‌کند که اثر آن متغیر است، اما می‌تواند بسیار مضر باشد و اثرات منفی در کودک متولد نشده ایجاد کند.

سه ماهه سوم

سه ماهه سوم

گفته می‌شود که خطر انجام عمل‌های دندانپزشکی در سه ماهه سوم حداقل است در حالی که برخی دیگر ادعا می‌کنند که می‌تواند منجر به زایمان زودرس شود. مشکل اصلی حالتی است که زن باید در حین عمل قرار بگیرد زیرا در این زمان دراز کشیدن روی کمر برای مدت زمان طولانی ناراحت کننده بوده و خطر زایمان زودترس را می‌تواند افزایش دهد. صاف دراز کشیدن به پشت همچنین می‌تواند از برگشت خون به قلب جلوگیری کند که منجر به بیهوشی می‌گردد.

پیوند لثه

پیوند لثه

پیوند لثه در زمان عادی در شرایطی انجام می‌شود که باید از دندان‌ها در برابر تحلیل لثه محافظت کرد؛ که زمانی است که بافت‌های دور دندان به عقب رفته و ریشه‌ی دندان آشکار می‌گردد. با اینکه یک فرایند تدریجی است اما در صورت عدم درمان می‌تواند منجر به از دست دادن دندان شود. بافت از سقف دهان یا لثه‌های اطراف گرفته می‌شود، اما در صورتی که دندانپزشک نتواند از آن استفاده کند، بانک لثه نیز وجود دارد. به دلیل تغییرات هورمونی، در حین بارداری لثه‌ها معمولاً بسیار حساس بوده و نسبت به سایر اوقات بیشتر در معرض خونریزی هستند. در طی عمل پیوند لثه، معمولاً خونریزی کمی وجود دارد، اما در دوران بارداری، خونریزی می‌تواند به علت آسیب پذیری لثه‌ها در اثر جریان خون اضافه و عروق خونی بزرگتر، بیشتر باشد. برخی از زنان باردار هنگام کشیدن نخ دندان نیز دچار خونریزی لثه می‌شوند. برای جلوگیری از آن، زنان حامله باید از گروهی از مسکن‌های بسیار موثر مانند ایبوبروفن خودداری کنند. لثه‌های حساس نه تنها بیشتر خونریزی می‌کنند بلکه بیشتر دچار درد می‌شوند در حالی که تنها انواع کمی از قرص‌های مسکن مجاز هستند. چنین کاری نیز باید یا قبل از بارداری انجام شود یا باید تا پایان بارداری منتظر ماند.

“کپی فقط با ذکر منبع و لینک بلامانع است.”

مقالات مرتبط
تماس با ما